Yeni araştırmalar, Andromeda galaksisindeki (M31) hidrojen bakımından tükenmiş devasa bir yıldızın süpernova olarak patlamayı başaramadığını gösteriyor.
Güneş’ten yaklaşık sekiz kat daha büyük kütleye sahip dev yıldızlar, ömürlerinin sonunda süpernova olarak patlar. Bu patlamalar, geride bir kara delik veya bir nötron yıldızı bırakacak kadar enerjiktir ve aylarca bulundukları galaksiyi gölgede bırakabilirler. Ancak, astronomlar bu sefer patlamadan doğrudan kara deliğe dönüşen devasa bir yıldız keşfetmiş olabilirler.
Araştırmacılar, adı M31-2014-DS1 olan yıldızın ilk olarak yaklaşık 20 güneş kütlesine sahip olduğunu ve nükleer yanmanın son aşamasında yaklaşık 6.7 güneş kütlesine ulaştığını belirtiyor. Gözlemleri, yıldızın yakın zamanda püskürttüğü bir toz kabuğu ile çevrili olduğunu, bu durumun bir süpernova patlamasına uygun olduğunu, ancak optik bir patlama belirtisi olmadığını gösteriyor.
Keşfedilen ilk başarısız süpernova örneği ise NGC 6946 galaksisindeki bir süperdev kırmızı yıldızdı. Adı N6946-BH1 olup yaklaşık 25 güneş kütlesine sahipti. Görünümden kaybolduktan sonra yalnızca zayıf bir kızılötesi parıltı bıraktı. 2009 yılında parlaklığı bir milyon güneş parlaklığına yükseldi ancak 2015 itibariyle optik ışıkta kayboldu.
Büyük Dürbün Teleskobu ile yapılan bir başka araştırmada ise yakınlardaki 27 galaksiyi izleyerek kaybolan devasa yıldızlar arandı. Sonuçlar, devasa yıldızların %20 ile %30’unun yaşamlarını başarısız süpernovalar olarak sona erdirebileceğini gösterdi. Ancak M31-2014-DS1 ve N6946-BH1 yıldızlarının gözlemlenen tek onaylanmış örnekler olduğu belirtildi.
Kaynak: phys.org
Bir yanıt bırakın