Bir Astreoid Geçici Olarak Dünya’nın İkinci Uydusu Oldu

Asteroit 2024 PT5'in yörüngesi (kırmızı renkte), Görsel: Indiatimes

Bilim insanları geçtiğimiz haftasonu bir asteroitin Dünya’nın yer çekimine kapılarak Dünya’nın ikinci doğal uydusu olduğunu duyurdu.

Yeni ay aslında “2024 PT5” olarak adlandırılan küçük bir asteroit. Bu asteroit, Dünya etrafında bir at nalı yörüngesine girerek yaklaşık iki ay boyunca kalacak, ardından Dünya’nın çekim gücünden kurtulup Güneş etrafındaki normal yörüngesine geri dönecek.

“Mini ay” olayları uzmanı ve Universidad Complutense de Madrid profesörü Carlos de la Fuente Marcos, Space.com’a verdiği demeçte, NASA’nın Jet Propulsion Laboratory Horizons Sistemi’nden alınan son verilere göre, geçici yakalamanın Pazar günü saat 15:54 EDT’de başlayacağını ve 25 Kasım saat 11:43 EDT’de sona ereceğini belirtti.

Asteroitin gezegen için bir tehdit oluşturmadığı ve Dünya’dan yaklaşık 2,8 milyon mil uzakta kalırken saatte yaklaşık 3.500 kilometre hızla seyahat edeceği belirtildi. Karşılaştırmak gerekirse, Dünya ile Ay arasındaki ortalama mesafe 384.400 kilometredir. Ay ayrıca asteroitten çok daha büyük, çapı yaklaşık 3.474 kilometre iken asteroidin genişliği yalnızca 11 metre. Ayın aksine, 2024 PT5 bu boyutu nedeniyle sıradan gözlemciler tarafından görülemeyecek.

Daha önce ise 2022 NX1 asteroiti Dünya’nın yerçekimine 1981 ve 2022 yıllarında iki defa kapılarak geçici uydumuz olmuştu.

Kaynak: phsys.org

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*