Çin, Ay toprağından yapılacak tuğlalarla Ay’da bir üs inşa etmeyi test ediyor

Ay'ın yüzeyi, Görsel: daily-sun

Çin, Ay’da ilk üsse sahip olma hedefini ilerletmek için, üssün tuğlalarının Ay’ın kendi toprağından yapılıp yapılamayacağını test etmek amacıyla uzayda bir deney gerçekleştirecek.

Araştırmacılar, Ay toprağının özelliklerini taklit eden bazalt gibi Dünya’da bulunan çeşitli malzemelerden yapılmış prototip tuğlalar ürettiler. Bir kargo roketi, tuğla örneklerini taşıyarak Cuma gecesi Tiangong Uzay İstasyonu’na fırlatıldı. Bu test tuğlalarının parçaları, uzay istasyonuna ulaştıklarında bir dizi zorlu teste tabi tutulacak. Bu dayanıklılık deneyi üç yıl sürecek ve her yıl numuneler teste geri gönderilecek. Ekip ayrıca, “Ay Örümceği” adını verdikleri bir 3D yazıcı robot üzerinde çalıştı ve bu robot, bazıları konik olan yapılar inşa edebiliyor.

Wuhan Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden profesör Zhou Cheng: “İlerideki planımız, kesinlikle yerinde kaynak kullanmak, yani tuğlaları doğrudan Ay toprağından yapmak ve ardından çeşitli inşaat senaryoları gerçekleştirmek. Böylece malzemeleri Dünya’dan taşımamız gerekmeyecek,” dedi.

Çin, Ay’da ilk üs inşasına odaklanan tek ülke değil. Çin’in Ay’daki planlı karakolu, Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) olarak biliniyor ve bu proje Rusya ile ortak yürütülüyor. ABD ise, 2026’ya kadar insanları yeniden Ay’a göndermeyi ve ardından orada bir istasyon kurmayı hedefliyor.

Kaynak: phys.org

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*