Mars’tan gelen bir meteorit içindeki zirkon mineralini inceleyen bilim insanları bu kristalin oluştuğu 4,45 milyar yıl önce Mars’ta suyun varlığına dair kanıtlar buldu.
“Kara Güzellik” adı verilen meteroitin içerisindeki zirkon kristalde demir, alüminyum ve sodyumun soğan kabuğu gibi halkalar oluşturan katmanlı bir yapıda oldukları tespit edildi. Bu yapı, magma oluşumu sırasında bu elementlerin zirkon içine dâhil edildiğini göstermektedir. Ancak demir, alüminyum ve sodyum genellikle magmatik zirkonlarında bulunmaz. Peki, bu elementler Mars zirkon mineralinde nasıl yer aldı? Bilim insanları bu sorunun cevabının mineralin hidrotermal süreçlere (sıcak suya) maruz kalmasıyla açıklanacağını belirtti. Dolayısıyla Mars’ta gezegenin ilk oluşumundan bu yana su olduğu kanıtlanmış oldu.
Mars’ta suya dair ilk kanıtlar ise 1970’lerde NASA’nın Mariner 9 uzay aracı tarafından Mars yüzeyinde nehir vadilerinin görüntülenmesiyle ortaya çıkmıştır. Daha sonraki yörünge görevleri, özellikle Mars Global Surveyor ve Mars Express, yüzeyde yaygın olarak bulunan ve oluşması için suya ihtiyaç duyan hidratlı kil minerallerini tespit etmiştir.
Kaynak: phsys.org
Bir yanıt bırakın